En af de vigtigste grunde til, at vi rejser, er ønsket om at udforske nye kulturer og opleve andre dele af verden. Men netop det at være i uvante (og ofte mindre sikre) omgivelser, gør at man skal tænke lidt ekstra på sin egen sikkerhed.

Lommetyveri er udbredt ved mange rejsedestinationer og tætbefolkede turistmål, ligesom man skal være ekstra opmærksom på bl.a. forskellige former for digital kriminalitet.

I denne guide har vi derfor samlet 8 af de bedste sikkerhedstips til rejsen, som du skal kende, og til sidst en række ekstra, hurtige råd til, hvordan du får en mere sikker rejse.

1. Bær dine kort og kontanter fornuftigt

Bær så få kontanter som muligt og gør brug af pengeautomater til at hæve penge løbende. Vær dog opmærksom på, hvilke automater du bruger, og hold dig til dem, som ligger ved banker og ved andre sikre områder som fx lufthavne og indkøbscentre.

En sikker måde at opbevare kort og kontanter er i et pengebælte eller en pengekat. Undgå imidlertid at samle alle dine kort og kontanter samme sted, så du risikerer at blive blanket helt af, hvis du mister eller får stjålet din pung eller dit pengebælte.

Ved at opbevare kort og kontanter forskellige steder, behøver du heller ikke nødvendigvis at finde din pung frem ved betaling og dermed afsløre for mulige tyve, hvor den er gemt.

TIP: Undgå at bære kontanter i din baglomme. Det er et af de letteste steder for uvedkommende at få fingrene i dem.

SHOP PENGEBÆLTER OG SLING BAGS

Peak Design Travel Backpack 45L | Sikkerhedsløkker til tyverisikringPeak Design Travel Backpack 45L | Tips til en mere sikker rejse

2. Vælg den rigtige rejsetaske

Hvis du rejser med en rygsæk eller anden form for rejsetaske, vil den være hjem for alle dine mest værdifulde ting på rejsen, og derfor er det vigtigt med én, som er godt tyverisikret.

Nogle rejsetasker har integrerede features, som gør det muligt at tyverisikre lynlåsene og dermed forhindre adgang til taskens indhold. Det gælder fx Peak Designs Travel Backpack 45L, hvis udvendige lynlåse kan fastlåses ved hjælp af sikkerhedsløkker, hvilket er et godt værn mod tyveri. Andre tasker (såsom disse fra Pacsafe) har indbyggede låse.

Alternativet er at anskaffe en hængelås, som også kan vise sig nyttig i andre sammenhænge på din rejse, fx til at låse din taske fast i offentlig transport eller til sikring af dine ting på overnatningssteder.

Din rejsetaskes organiseringsmuligheder har også betydning. Skjulte lommer til pas, kontanter og andre værdigenstande er altid en fordel.

SHOP REJSETASKER

3. Benyt en RFID-pung

En pung med RFID Blocking er en måde at sikre sig mod datatyveri.

RFID er en teknologi, som bruges i mange betalingskort og pas, og som bl.a. gør det muligt at betale ved blot at holde kortet hen over kortlæseren. Teknologien gør det imidlertid også muligt for kriminelle at stjæle kortoplysninger ved hjælp af særlige skimming-enheder.

En RFID-pung er kendetegnet ved at have et beskyttende lag, som forhindrer uautoriseret adgang til dine kortdata.

Risikoen for RFID-skimming er som regel ret lav, men det beskyttende lag i en god RFID-pung gør den hverken tykkere eller betydeligt dyrere. Hvis du har brug for en god rejsepung, er det derfor værd at vælge én med RFID-beskyttelse.

SHOP PUNGE TIL REJSEN 

4. Vær varsom med offentlige WiFi’s

Apropos digitale former for tyveri er brug af offentlige WiFi-netværk en anden ting, man bør være varsom med. Tager man ikke de nødvendige forholdsregler, kan hackere nemlig bruge offentlige WiFi-netværk til at få adgang til din enhed og stjæle personlige oplysninger – herunder fx loginoplysninger eller kortoplysninger.

En VPN (virtuelt privat netværk) er en god måde at gardere sig imod hacker-angreb ved brug af offentlige WiFi’s, da den krypterer ens internettrafik og dermed gør det næsten umuligt for uvedkommende at stjæle personlige oplysninger. En VPN koster som regel mellem 20-120 DKK om måneden afhængigt af dens funktioner og varigheden af dit abonnement.

Under alle omstændigheder bør du undgå at logge på følsomme konti, fx din bankkonti, når du benytter et offentligt WiFi. Undgå også suspekte WiFi-netværk, fx med manglende adgangskodebeskyttelse og tvivlsomme netværksnavne.

Matador Speed Stash - universel pouch til rygsække til brystremMatador Equipment Speed Stash | Tips til en mere sikker rejse

5. Skjul dyre ting i offentligheden

Den sikre måde at tiltrække sig uønsket opmærksomhed er ved at bære dyre ting i offentligheden. Det gælder ikke alene smykker, men i lige så høj grad elektronik – herunder især din mobil og evt. et kamera.

Planlægger du at fotografere en masse på din rejse, er det værd at medbringe en god kamerataske, som giver dig nem adgang til dit kamera. På den måde kan du gemme kameraet væk og holde det ude af syne, når det ikke er i brug, men stadig tilgå det på et splitsekund, når muligheden for et godt billede byder sig.

En god måde at holde værdigenstande som mobil, pung og lign. sikkert opbevarede, men stadig lettilgængelige er ved hjælp af Matadors Speed Stash - en universel pouch, der kan fastgøres sikkert på skulderstroppen af enhver rygsæk med brystrem.

SHOP KAMERATASKER

6. Sørg for en rejseforsikring

Det siges ofte, at hvis man ikke har råd til en rejseforsikring, har man ikke råd til at rejse – og med god grund. Hvis uheldet er ude, kan det nemlig blive en dyr fornøjelse, medmindre du er godt forsikret.

En rejseforsikring dækker først og fremmest udgifter til behandling ved sygdom, eller hvis du kommer til skade på rejsen, herunder eventuel hjemtransport. Derudover kan en rejseforsikring dække fx udgifter som følge af forsinket bagage og erstatning ved tyveri.

Det er forskelligt hvad, hvem og hvilke destinationer rejseforsikringer dækker. Undersøg derfor betingelserne i din forsikring grundigt, før du rejser.

Er det blå EU-sygesikringsbevis tilstrækkeligt? Det blå sygesikringskort gør det muligt at få lægehjælp og medicin i EU-lande, Norge, Sverige, Island, Liechtenstein og Schweiz. Det dækker imidlertid ikke eventuel egenbetaling eller udgifter til hjemtransport. Derfor er det en god idé med en privat rejseforsikring, selv hvis du rejser indenfor EU.

7. Medbring en powerbank

Mobilen kan være din livline i mere eller mindre tilspidsede situationer, og derfor er det vigtigt at sikre sig, at den altid har strøm – og at du har mulighed for at oplade den, hvis/når den løber tør. 

Powerbanks er den perfekte løsning. De fås i små, kompakte størrelser, som optager minimal plads i tasken, men stadig har kapacitet nok til at oplade din mobil op til flere gange. 

Som hovedregel vil powerbanks med en kapacitet på 10.000 mAh kunne oplade en smartphone omkring 3 gange, afhængigt af størrelsen på deres batteri. Til eksempel har en iPhone 15 en batterikapacitet på 3.349 mAh. I dette fleste tilfælde vil en 5.000 mAh powerbank derfor være tilstrækkeligt stor til at sikre en fuld opladning af din smartphone.

8. Lav kopier af dit pas og andre vigtige dokumenter

Passet er det sidste, man ønsker at miste på sin rejse. Ikke alene er det strengt nødvendigt ved fx flyrejser – det er også dit vigtigste identifikationsdokument, som kan være nødvendigt i mange andre sammenhænge.

Hvis uheldet er ude og du mister eller får stjålet dit pas, vil en fotokopi af passet være en stor hjælp. Dels vil du kunne bruge en kopi af passet som midlertidig identifikation, og dels kan det lette processen med at få udstedt et nødpas (provisorisk pas). Medbring derfor én eller flere kopier af dit pas og opbevar dem forskellige steder, så du ikke mister alle på én gang. Overvej også at gemme en digital kopi af dit pas.

Det er også en god idé at have kopier af dit kørekort og kreditkort, hvis du skulle miste eller få stjålet disse.

Andre hurtige sikkerhedstips til rejsen

Nedenfor har vi samlet en række andre hurtige tips til, hvordan du kan gøre din rejse mere sikker:

1. Hold dig opdateret på Udenrigsministeriets hjemmeside og tjek deres rejsevejledninger for din destination.

2. Kend de lokale nødopkaldsnumre, skriv dem ned og hav dem altid på dig.

3. Undgå at bære fx skuldertasker og sling bags på ryggen i tætbefolkede områder, da det her er lettere at få adgang til taskens indhold.

4. Track din bagage og andre tasker med Airtags eller andre sporingsenheder.

5. Pak minimalistisk – meget bagage får dig til at ligne en turist og kan tiltrække dig uønsket opmærksomhed.

6. Klæd dig og opfør dig som de lokale: Jo mindre du ligner en turist, jo mindre er risikoen for, at du udsættes for tyveri.

7. Hold bekendte opdateret om, hvor du rejser, og tjek løbende ind med dem.