En vigtig del af forberedelserne til enhver rejse er at få pakket sin rejsetaske eller kuffert. Én ting er at vælge, hvilket tøj der skal med - noget andet er at få det til at fylde mindst muligt og sikre, at det ikke er helt krøllet, når man når frem til destinationen.

Valget står som regel mellem at folde tøjet eller at rulle det - men hvilken pakkemetode er bedst?

I dette indlæg tager vi et kig på fordelene ved hver metode, og hvornår det bedst kan betale sig at anvende den ene metode fremfor den anden.

Hvad er fordelene ved at rulle tøj?

Rulleteknikken fremhæves ofte som en god måde at spare plads på i bagagen, og ofte er dette da også tilfældet.

Forklaringen er, at sammenrullet tøj efterlader færre hulrum i siderne, end hvis det foldes sammen og stakkes. Derudover giver rulleteknikken mulighed for at komprimere tøjet i takt med, at det rulles sammen.

Et tip er at vikle en elastik omkring hver rulle for at sikre, at tøjet forbliver kompakt sammenrullet.

Alternativt kan man tilføje et lille fold i enden for at skabe en lomme, som til slut kan bruges til at holde sammen på rullen. Denne metode kaldes Ranger Rolling og ses illustreret i videoen her.

En anden fordel ved rulleteknikken er, at den gør det nemmere at se og tilgå tøjet i bagagen, fordi det ikke er stakket. Dette er især en stor fordel, hvis du ikke har planer om eller mulighed for at pakke dit tøj ud ved dit overnatningssted og skal tilgå det direkte fra din taske/kuffert.

Endelig kan rulleteknikken være med til at minimere krøllet tøj, fordi man undgår folder. Det forudsætter naturligvis, at man glatter tøjet pænt ud, før man ruller det sammen, og benytter den rigtige fremgangsmåde som beskrevet nedenfor.

Bedste pakkemetoder - rullet tøj i packing cube

Hvordan pakker man tøj med rulleteknikken?

Der findes flere variationer af rulleteknikken, heriblandt Ranger Rolling. Fremgangsmåden for rulning af en t-shirt vha. denne teknik er som følger:

  1. Placer t-shirten på en flad overflade og glat den ud for at minimere krøller.
  2. Lav et fold i bunden af t-shirten. Dette skaber en lomme, som til slut vil gøre det muligt at holde rullen på plads.
  3. Fold ærmerne indad.
  4. Fold siderne en tredjedel indad hver eller indtil, at t-shirten har den ønskede bredde (fx svarende til bredden af din packing cube).
  5. Rul t-shirten sammen fra den ende, som ikke har et fold.
  6. Benyt foldet/lommen i den anden ende til at vikle omkring den sammenrullede t-shirt.

Se teknikken illustreret i denne video.

Teknikken kan også anvendes på en række andre typer tøj som vist i denne video.

Hvilke typer tøj kan med fordel rulles?

Rulleteknikken er velegnet til mindre og tyndere typer tøj som fx t-shirts, undertøj, bade- og træningstøj, nattøj, shorts og nogle typer bukser. Disse typer tøj vil kunne rulles sammen til ca. samme størrelse og organiseres i packing cubes.

Generelt vil tøj, som helt eller delvist er fremstillet i syntetiske materialer, med fordel kunne rulles.

Hvilke typer tøj bør jeg folde?

Større beklædningsgenstande som fx sweatre og jakker vil normalt fylde det samme eller mere, når de rulles. Derfor kan det som regel bedst betale sig at folde disse typer tøj.

En mulighed er at folde disse typer tøj og pakke dem i en komprimerbar packing cube for at få dem til at fylde mindst muligt.

Også pænt tøj som skjorter og kjoler er som regel bedst at folde på almindelig vis, da det kan være svært at rulle dem, uden at der opstår krøller i processen.

Pænt tøj kan med fordel foldes og pakkes i en garment folder, som er en god måde at forhindre tøjet i at blive krøllet.

Denne garment folder fra Eagle Creek indeholder et “folding board”, som gør det nemt at folde tøjet i passende størrelse. Til slut kan folding boardet bruges til at komprimere tøjet og placeres på toppen for at holde det på plads i bagagen.

Bedste pakkemetoder - foldet tøj i packing cube

Opsummering - skal du rulle eller folde dit tøj i bagagen?

Når man pakker til rejsen, er den bedste vej frem ofte at kombinere de to pakkemetoder, da de egner sig godt til forskellige typer tøj.

Rulleteknikken er velegnet til fx t-shirts, undertøj, træningstøj, nattøj og shorts. Teknikken har særligt tre fordele: Den hjælper med at spare plads, forhindrer krøllet tøj og er med til at sikre en velorganiseret bagage, hvor tøjet nemt kan tilgås.

Til gengæld er det normalt bedst at folde pænt tøj som skjorter og kjoler. Det samme gælder større beklædningsgenstande som fx sweatre.