Når man skal pakke til rejsen, melder ét spørgsmål sig som et af de første: Hvilken bagage er det tilladt at medbringe i kabinen på flyet?

Flyselskaber har forskellige regler for, hvilken bagage man må have med sig – så det kan være forvirrende at finde rundt i ved første øjekast.

Fælles for alle flyselskaber er imidlertid, at der skelnes mellem to bagagetyper, som kan medbringes i kabinen på flyet:

 • Håndbagage/carry-on
 • Personlig genstand/håndtaske

For at få styr på, hvordan du skal pakke til rejsen, er det således afgørende at kende forskellen på de to bagagetyper. Hvornår må man medbringe hvad, og hvad bør du have med som hhv. håndbagage og personlig genstand?

I denne guide gennemgår vi det, du skal vide om forskellen på håndbagage og personlige genstande. Nederst på siden finder du også hurtigt svar på ofte stillede spørgsmål.

Guide om personlige genstande og håndbagage på flyet
 1. Hvad er en personlig genstand?
 2. Hvad er håndbagage?
 3. Hvad er forskellen på en personlig genstand og håndbagage?
 4. FAQ – ofte stillede spørgsmål om personlige genstande og håndbagage

  1. Hvad er en personlig genstand?

  En personlig genstand (også kendt som en håndtaske) er en mindre taske, som er kendetegnet ved at: 

  1. Den skal anbringes under sædet ombord på flyet.
  2. Den er ideel til opbevaring af ting, du kan få brug for undervejs på flyrejsen.

  Det kan være alt fra laptop, kamera, høretelefoner og opladere til læsestof og snacks. Da den personlige genstand opbevares under sædet på flyet, vil du lettere kunne tilgå dine ting her end i din håndbagage/carry-on, der skal placeres i bagagerummet over sæderne. 

  Hvad bør man bruge som personlig genstand?

  En personlig genstand kan være en rygsæk, computertaske, briefcase, kamerataske, messenger taske, sling bag eller lign.

  Det primære krav til din personlige genstand er, at den skal kunne opbevares under sædet og overholde størrelseskravene hos det flyselskab, du rejser med. Så længe dette er tilfældet, er det valgfrit, hvad du medbringer som personlig genstand.

  Hvor stor må en personlig genstand være?

  Der er som regel grænser for størrelsen og i nogle tilfælde også vægten på din personlige genstand.

  Hvert flyselskab har sine egne regler for mål og vægt på personlige genstande, og det betyder, at der kan være forskel på den tilladte størrelse, afhængigt af hvilket flyselskab du rejser med.

  Nedenfor er en oversigt over den tilladte størrelse og vægt for personlige genstande hos nogle af de mest populære flyselskaber i Danmark.

  Flyselskab Dimensioner Vægt
  SAS 40 x 30 x 15 cm -
  Norwegian 38 x 30 x 20 cm Maks. 10 kg
  Ryanair 40 x 25 x 20 cm -
  EasyJet 45 x 36 x 20 cm Maks. 15 kg
  Lufthansa 40 x 30 x 10 cm -
  British Airways 40 x 30 x 15 cm Maks. 23 kg

  Vi anbefaler, at du dobbelttjekker reglerne hos dit flyselskab, og påtager os intet ansvar, hvis mål og vægt ændres eller ikke godkendes af flyselskabet.

  Hvad er fordelene ved en personlig genstand?

  Der er flere fordele ved at medbringe en personlig genstand, og nogle af de vigtigste er:

  1. En personlig genstand er gratis at medbringe på flyet.
  2. Den sikrer nem og hurtig adgang til de ting, du kan få brug for på flyrejsen.
  3. Den kan fungere som daypack/dagsturstaske ved din destination, hvis du fx medbringer en rygsæk som personlig genstand.
  4. Den giver ekstra pakkeplads og kan (i kombination med håndbagage) gøre det muligt at undgå indtjekket bagage.

  Personlig genstand vs håndbagage: Hvad er forskellen | Peak Design Travel Duffel 35LPeak Design Travel Duffel 35L

  2. Hvad er håndbagage?

  Håndbagage (også kendt som en ”carry-on”) er en større taske, som er kendetegnet ved, at den skal anbringes i bagagerummet over sæderne og er et godt alternativ til indtjekket bagage.

  Hvis du pakker minimalistisk, kan håndbagagen være den eneste form for bagage, du har brug for at medbringe på din rejse.

  Få styr på alle reglerne for, hvad man må pakke i håndbagagen i vores fulde guide til håndbagageregler.

  Hvor stor må håndbagage være?

  Håndbagage må typisk være op til omkring 50 cm høj, 40 cm bred og 25 dyb. Hvert flyselskab har imidlertid deres egne regler for størrelsen og vægten på håndbagage, og vi anbefaler derfor, at du undersøger størrelseskravene hos dit flyselskab. 

  Nedenfor er en oversigt over den tilladte størrelse og vægt for håndbagage hos nogle af de mest populære flyselskaber i Danmark.

  Flyselskab Dimensioner Vægt
  SAS 55 x 40 x 23 cm Maks. 8 kg
  Norwegian 55 x 40 x 23 cm Maks. 10 kg totalt
  Ryanair 55 x 40 x 20 cm Maks. 10 kg
  EasyJet 56 x 45 x 25 cm Maks. 15 kg totalt
  Lufthansa 55 x 40 x 23 cm Maks. 8 kg
  British Airways 56 x 45 x 25 cm Maks. 23 kg

  Vi anbefaler, at du dobbelttjekker reglerne hos dit flyselskab, og påtager os intet ansvar, hvis mål og vægt ændres eller ikke godkendes af flyselskabet.

  Hvad bør man bruge som håndbagage?

  En kuffert, rygsæk, duffel bag eller anden form for rejsetaske er blandt de mest populære former for håndbagage. Så længe kravene til størrelse og vægt er overholdt, er det imidlertid op til dig selv, hvilken type håndbagage du medbringer.

  En rejserygsæk er ofte et godt valg, da den holder dine ting velorganiserede, er komfortabel at bære og sikrer, at du altid har hænderne frie. Rygsække med en kapacitet på 35-45 liter vil som regel overholde størrelseskravene, men dobbelttjek altid for en sikkerheds skyld.

  Hvad er fordelene ved håndbagage?

  Fordelene ved at rejse med håndbagage/carry-on er mange. Først og fremmest sikrer den, at du kan medbringe ting, som du kan få brug for under rejsen, og nemt tilgå disse. 

  Hvis du udelukkende rejser med håndbagage, er den helt store fordel, at du ikke skal bruge tid på at tjekke din bagage ind og vente ved bagageudleveringen. Derudover undgår du at betale ekstra gebyrer for den indtjekkede bagage, hvilket ellers kan være en betydelig merudgift ved flyrejser.

  Til sidst eliminerer du risikoen for at miste din indtjekkede bagage. Godt nok sker det relativt sjældent, men det er også det sidste, man ønsker på rejsen.

  3. Hvad er forskellen på en personlig genstand og håndbagage?

  Nedenfor har vi opsummeret forskellen på en personlig genstand og håndbagage.

  Personlig genstand Håndbagage
  Sekundær taske Primær taske
  Anbringes under sædet Anbringes i bagagerummet over sæderne
  Bruges til ting, du skal have nem adgang til Bruges til fx tøj, skrøbelige genstande m.m.
  Altid gratis at have med på flyet Kun inkluderet i udvalgte billettyper

  4. FAQ - ofte stillede spørgsmål om personlige genstande og håndbagage

  Nedenfor finder du svar på ofte stillede spørgsmål om personlige genstande og håndbagage.

  Er det tilladt at medbringe både håndbagage og en personlig genstand?

  Dette afhænger af både din billettype, og hvilket flyselskab du rejser med.

  Du har altid mulighed for at medbringe en personlig genstand/håndtaske på flyet hos flyselskaber som fx Norwegian, SAS og Ryanair. Hvis du rejser på en billig billet, er håndbagage derimod ikke altid inkluderet. Det gælder fx billettypen LowFare hos Norwegian eller SAS Go Light hos SAS. I disse tilfælde vil du kun kunne medbringe en personlig genstand/håndtaske.

  Dyrere billettyper vil derimod typisk inkludere både en personlig genstand og håndbagage.

  Få overblik over håndbagagereglerne for de mest populære danske flyselskaber i denne guide. 

  Hvor stor må en personlig genstand være?

  Hvert flyselskab har sine egne regler for størrelsen på personlige genstande og håndbagage. Det betyder, at den tilladte størrelse og vægt kan variere.

  Den personlige genstand skal kunne anbringes under sædet i flyet og må som regel være omkring 40 x 30 x 15 cm, men vi anbefaler, at du tjekker den tilladte størrelse hos dit flyselskab.

  Hvad sker der, hvis min håndbagage er for stor?

  Hvis din håndbagage er for stor eller overskrider vægtgrænsen, risikerer du at blive opkrævet et ekstra gebyr eller at skulle indtjekke din bagage – og dermed ikke kunne medbringe den i kabinen på flyet.

  Hvad bør man bruge som personlig genstand? 

  Rygsække, computertasker, håndtasker og briefcases er eksempler på tasker, der er gode at medbringe som personlig genstand på flyet.

  Så længe din personlige genstand kan anbringes under sædet og overholder kravene til størrelse og vægt, er det imidlertid valgfrit, hvad man bruger som personlig genstand.

  Den bedste personlige genstand for dig afhænger bl.a. af, hvad du medbringer som håndbagage. Hvis din håndbagage er en fx kuffert eller duffel bag, vil det give god mening at medbringe en rygsæk som personlig genstand. Hvis din håndbagage derimod er en rygsæk, er fx en briefcase eller sling bag gode valgmuligheder.

  Hvad bør man bruge som håndbagage?

  Kufferter, rygsække og duffel bags er eksempler på gode og populære typer håndbagage, men det er valgfrit, hvad man medbringer som håndbagage, så længe størrelseskravene er overholdt. 

  En rygsæk er ofte et godt valg, da den er komfortabel at bære, holder dine ting organiserede og lettilgængelige og tilmed sikrer, at du altid har hænderne frie.

  Er en rygsæk en personlig genstand eller håndbagage?

  En rygsæk kan fungere både som personlig genstand og som håndbagage – det afhænger primært af dens størrelse, om den kvalificerer sig som det ene eller det andet. 

  En rygsæk betragtes som en personlig genstand, hvis den kan anbringes under sædet og i øvrigt overholder det pågældende flyselskabs krav til størrelse og vægt på personlige genstande.

  Større rygsække på fx 35-45 liter vil som regel være for store til at kunne opbevares under sædet, men kan bruges som håndbagage, så længe størrelseskravene er overholdt – dvs. typisk op til omkring 50 cm høj, 40 cm bred og 25 dyb.

  Hvad bør man pakke i sin personlige genstand?

  Du bør pakke ting, som du kan få brug for på flyet, i din personlige genstand/håndtaske. Det kan være fx laptop, kamera, høretelefoner, opladere, læsestof og snacks.

  Din personlige genstand skal anbringes under sædet i flyet, og det betyder, at du let vil kunne tilgå dens indhold på flyrejsen. Til sammenligning vil det være lidt sværere at tilgå indholdet i evt. håndbagage, da denne skal anbringes i bagagerummet over sæderne.