Der er god grund til at have en genanvendelig drikkedunk med sig på farten - både af hensyn til sin egen sundhed og miljøet. Men lige så praktisk en genanvendelig drikkedunk er, lige så let udvikler den sig til en bakteriebombe, hvis man ikke sørger for at rengøre den løbende.

Heldigvis er det nemt overstået med de rigtige metoder. I denne guide viser vi således, hvordan du rengør din drikkedunk - både på daglig basis, og hvis den trænger til en mere grundig rens.

Sådan rengør du din drikkedunk på daglig basis

For at holde sin drikkedunk ren og bakteriefri er det vigtigt at rengøre den dagligt eller som minimum nogle gange om ugen.

Hvis din drikkedunk tåler at komme i opvaskemaskine, er dette den nemmeste og mest effektive måde at holde den ren. Skil drikkedunken ad og sørg for at placere især låget øverst i opvaskemaskinen, som er mindre varm end den nederste del.

Tåler din drikkedunk ikke at komme i opvaskemaskine, klares den daglige rengøring nemt med sæbe og en børste/svamp:

  1. Fyld drikkedunken med varmt vand og lidt flydende opvaskemiddel
  2. Luk drikkedunken til og ryst den grundigt
  3. Tøm drikkedunken og skrub den indvendigt med en børste (eller svamp)
  4. Skyl drikkedunken grundigt med varmt vand for at undgå sæberester og lad den tørre

Metoder til grundig rengøring af din drikkedunk

Hvis din drikkedunk trænger til en mere grundig rengøring, er der flere metoder at gøre brug af. To effektive metoder er brug af hhv. eddike eller bagepulver.

1. Metode: Eddike
  1. Fyld din drikkedunk med en blanding af eddike og varmt vand
  2. Luk drikkedunken til, ryst den og lad den stå i nogle timer eller natten over
  3. Vask drikkedunken med sæbe og varmt vand og lad den tørre
2. Metode: Bagepulver
  1. Put et par teskefulde bagepulver i dunken og hæld varmt vand i
  2. Luk dunken til, ryst den og lad den stå i nogle timer eller natten over
  3. Skyl drikkedunken efter med sæbe og varmt vand og lad den tørre

En tredje mulighed er brug af rensetabletter til drikkedunke. Her er proceduren som regel at putte rensetabletten i drikkedunken, fylde varmt vand i, ryste den og lade den stå i ca. 30 min., før man skyller den ren.

Hvor ofte bør man rengøre sin drikkedunk?

En drikkedunk bør vaskes hver gang, du har brugt den. Hvis du benytter den dagligt, er det en god idé at vaske den hver aften, enten i opvaskemaskine eller ved brug af sæbe. Særligt hvis du benytter din drikkedunk til andet end vand - fx saft - er det vigtigt, at den vaskes ofte.

Hvordan rengør man låget på sin drikkedunk?

Hvis låget på din drikkedunk ikke tåler at komme i opvaskemaskinen, er den nemmeste måde at rengøre det på ved brug af sæbe og en svamp. Hvis du ikke kan komme ind i alle riller med en svamp, kan du anvende en børste/flaskerenser.

Hvis låget tåler at komme i opvaskemaskinen, anbefales det som regel, at man placerer det i den øverste del af opvaskemaskinen, som er mindre varm end den nederste del.

Hvordan rengør man sugerøret på drikkedunke?

Sugerøret er et af de steder på drikkedunken, som kan gemme på flest bakterier, og er derfor vigtigt at gøre rent ofte. Sugerøret rengøres letteste ved hjælp af opvaskemaskine eller en tynd børste/flaskerenser.

Hvis sugerøret er fremstillet i stål, glas eller silikone, er et alternativ at lægge det i kogende vand, evt. med eddike eller bagepulver, i 5-10 min og derefter skylle det rent med varmt vand.

Hvordan fjerner man lugt fra sin drikkedunk?

Hvis din drikkedunk lugter, er det nødvendigt med en grundig rengøring. I første omgang er det værd at putte den i opvaskemaskinen, hvis den tåler dette, men hvis dette ikke fjerner lugten, kan du rense drikkedunken ved hjælp af eddike eller bagepulver, som vist ovenfor.

Kan man putte sin drikkedunk i opvaskemaskinen?

Mange genanvendelige drikkedunke i plastik og rustfrit stål tåler at komme i opvaskemaskinen, men ikke alle. Nogle drikkedunke tåler det ikke, fordi det kan beskadige fx vakuumisoleringen eller overfladebelægningen. Tjek derfor altid anvisningerne for, hvordan din drikkedunk bør rengøres - enten på selve drikkedunken eller på producentens hjemmeside.